Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Ігор Барна: "Борцем треба народитися"

Вторник, 19 Октября 2010, 11:13

Наставник Василя Федоришина розповів, як зустрів майбутнього чемпіона

Ось і підійшов до завершення спортивний сезон 2010 року. Для лідера української збірної Василя Федоришина це був досить суперечливий рік. Січень розпочався для олімпійського призера перемогою на Гран-ПріЯригіна, в Баку на Чемпіонаті Європи Василь завоював бронзу, а в Москві на Чемпіонаті світу був за крок від золота, і нарешті гірке срібло чеченського міжнародного турніру. Що чи хто, завадив Федоришину завершити сезон перемогою нехай, всі ті хто бачив відеотрансляції вирішують самі... 


Ім’я калушського борця, триразового чемпіона Європи, вже записане золотими літерами в історію української боротьби. Але безперечно, що попереду в нього ще багато гучних перемог. Саме тому ми поцікавились у тренера Василя Ігоря Адамовича Барни, як він познайомився зі своїм зоряним учнем.

 

- Ігор Адамович, як ви починали тренерську роботу, чому саме вільна боротьба?
- Я завжди кажу своїм учням – борцем треба народитися. Я завжди дуже хотів боротися. Але спершу я грав у футбол, наша команда навіть виграла Кубок області у Тернополі, де я тоді мешкав. А коли вступив в університет, і довідався, що там є секція боротьби, то різко перейшов туди, куди завжди хотів.  Згодом по сімейним обставинам переїхав до Калуша, працював там вихователем в училищі. Всі знали що я займаюсь боротьбою от і запропонували мені стати тренером.


- Не кожному тренеру щастить виховати олімпійця. Скільки років ви чекали на Василя?
- Я його не чекав (посміхається). Я почав працювати тренером 69 року, а з Василем ми зустрілись 88 року, от і рахуйте. Так дійсно не кожному тренеру щастить виховати олімпійця. І справа може не стільки в тренері. Я завжди кажу що вдячний Богу, що в моєму житті з’явилися такі учні як Федоришин, як призер чемпіонатів Європи та світу, майстер спорту міжнародного класу Роман Мотрович...

- Тож, як відбулась доленосна зустріч з Василем Федоришиним?
- Я прийшов в перший клас набирати дітей в секцію. І вже на першому тренуванні ця біленька симпатична дитина справила на мене враження своєю пластикою, своїми рухами, які виражались в реальні прийоми. І потім всі ці роки він мене дивував, дійсно дуже обдарована дитина – талант від Бога. Але звичайно, сьогоднішній Василь Федоришин це двадцять років тяжкої наполегливої праці.


- Як ви зараз працюєте, Василь приїздить в Калуш чи ви до нього?
- Він зараз живе в Києві, тому як коли. Василь вже самостійний спортсмен. Я завжди кажу своїм учням – приходить момент, коли ваш внесок в підготовку має бути більшим за тренерську участь. Вважаю що так воно і є.


- Цього року на Чемпіонаті світу виступала ще одна ваша учениця, Ірина Харів. Як сталося, що ви почали тренувати дівчину?
- Я побачив, що дитина працьовита і не помилився, Ірина дворазова віце-чемпіонка Європи серед кадетів та молоді, цього року показала високий рівень на чемпіонаті України та Київському турнірі... Я б не став розмежовувати борцівські якості у чоловіків та жінок. Якщо дитина дійсно хоче бути борцем – вона буде. Ірина всі ці роки тренувалась з хлопцями, хотілося б аби в неї була можливість обирати спаринг партнерів. Але Калуш невелике місто і до жіночої боротьби ставляться із засторогою, хоча в Калуші так само виросла Мар’яна Квятковська, іМар’яна Безрука. Звичайно я боявся травм, адже чоловікам в цьому плані простіше. Але це було її рішення.

Довідка:
Ігор Адамович Барна народився 26 липня 1941 року у Краківському воєводстві Польщі. У 1969 році закінчив філологічний факультет Львівського державного університету. Тренерську діяльність розпочав у 1969 році у Калуській ДЮСШ. Майстер спорту з вільної та класичної боротьби.


Заслужений тренер України. Працює тренером з вільної боротьби в Івано-Франківській обласній школі вищої спортивної майстерності та у Калуській ДЮСШ управління освіти міськвиконкому.

Олександра Васильчук

http://ukrwrestling.com/